Patent Tescil Hizmetleri

Patent araştırması, buluşunuzun daha önce patenti alınmış buluşlar arasında olup olmadığını öğrenmek için yapılan detaylı araştırmadır. Patent tescil süreci oldukça uzun ve maliyetli bir süreç olduğu için başvuru yapmadan önce buluşunuzun patenti alınmamış bir buluş olduğundan emin olmak sizi zaman ve para kaybından kurtarır.

Türkiye’deki ve yurt dışındaki tescilli patentleri farklı veritabanları üzerinden araştırmak mümkündür.Bir çoğu çevrim içi ve ücretsiz olarak kullanılabilen bu veritabanları aracılığıyla araştırmanızı siz de yapabilirsiniz. Ancak bu denli önemli bir konuda gerekli detayları atlamamak adına bir patent vekilinden yardım almanız daha uygun olur.

Saygan Patent olarak biz patent tescil sürecinin bu en önemli ve ilk basamağından itibaren buluşunuzun tescil sürecini yakından takip ediyoruz.

Patent tescil süreci uzun, maliyetli ve iyi takip edilmesi gereken bir süreçtir.

1.Başvuru

1 gün sürer. Başvuru için gerekli belge ve evrakların eksiksiz bir şekilde teslim edilmesi gerekir.

2.Şekli İnceleme Aşaması

Yapılan başvuruda evrak ve belgelerin eksik olup olmadığı, gerektiği gibi hazırlanıp hazırlanmadığı kontrol edilir. Eğer başvuruda eksiklik var ise düzeltmeler için 3 ay süre verilir.

3. Araştırma Raporunun Düzenlenmesi Aşaması

Şekli incelemenin olumlu sonuçlanmasından itibaren 15 ay içerisinde Araştırma Raporu talep edilir. Araştırma raporu, buluşların patentlenebilirlik koşullarını inceleyen uluslararası kuruluşlarca hazırlanır.

4.Yayın Aşaması

Patentler, başvurudan itibaren 18 ay içerisinde Resmi Patent Bülteni’nde ilan edilir. İlan süresi 6 aydır. Bu süre boyunca buluşa itirazlar gelebilir.

5.Sistem Tercihi

Araştırmanın sonuçlanmasından itibaren 3 ay içerisinde buluş sahibi İncelemeli veya İncelemesiz sistemlerden biri tercih eder. Bu iki sistem arasındaki temel fark İncelemeli Sistem’in 20 İncelemesiz Sistem’in 7 yıl koruma sağlamasıdır.

6.Tescil Aşaması

İncelemesiz patentlerde araştırma raporunun olumlu olması halinde başvuru sahibinin isteği üzerine tescil kararı verilir. İncelemeli patentlerde, inceleme raporunun olumlu sonuç vermesiyle birlikte tescil kararı verilir.

Faydalı model tescil süreci, patent tescil sürecinden çok daha kısadır. Bunun nedeni Faydalı Model başvurularında Araştırma Raporu aşaması olmamasıdır. Süreç aşağıdaki gibidir:

1.Başvuru

1 gün sürer. Başvuru için gerekli evrak ve belgelerin teslim edilmesi gerekir.

2.Şekli İnceleme

Yapılan başvuruda evrak ve belgelerin eksik olup olmadığı, gerektiği gibi hazırlanıp hazırlanmadığı kontrol edilir. Eğer başvuruda eksiklik var ise düzeltmeler için 3 ay süre verilir.

3.Yayın Aşaması

Faydalı modelde araştırma raporu olmadığı için, araştırma raporu için olan 18 aylık süreyi bekleme zorunluluğu yoktur. Buluş sahibi talep ederse “erken yayın” kararı ile şekli inceleme tamamlandıktan sonra belge yayına çıkarılmış olur.

4.Tescil Kararı

Yayın süresi tamamlandıktan sonra tescil kararı verilerek buluş tescillenmiş olur.

Türk Patent Enstitüsü yapılan yeni başvuruları listeleyen Resmi Patent Bülteni’ni aylık olarak yayınlar. Bu yayınlar tarafımızca her yeni bültende dikkatle incelenir ve tescillenmiş buluşunuza benzer nitelikte olan başvuruların olması durumunda gerekli işlemler yapılır. Tescil süreci bu kadar uzun olan bir konuda, korumayı sağlamak ve sürdürmek oldukça önemlidir.

Start typing and press Enter to search