HİZMETLERİMİZ

Marka Tescili

Günümüzün rekabetçi dünyasında, ürünün adı, sembolü ya da tasarımı başarı ve başarısızlık arasındaki farkı belirleyen kritik faktörlerdendir. Bu sebeple güçlü bir marka, hizmet ya da ürünün müşterileriyle direkt iletişim kurabilmenin en verimli aracıdır.

Tescilli marka aynı zamanda kalitenin de garantisini verir. Şirketin adı, şirketin sunduklarının internet üzerinde kolayca bulunabilmesini sağlayan domain adı gibi özellikler de marka için güçlü özelliklerdir.

Sürekli değişim içinde olan bir pazarın önemli faktörlerinden biri de şüphesiz endüstride güçlü ve iyi bilinen tescilli bir markaya sahip olmaktır.Tescilli markayı korumak ve savunmak, pazar payını korumak adına çok önemlidir. Sonuç olarak, markanızın potansiyelini artırmak adına iyi düşünülmüş bir strateji geliştirmek en az marka haklarınızın ihlal edilmediğini bilmek kadar gereklidir.

Saygan Patent markanızın tescili, takibi ve savunmasıyla ilgilenirken siz de şirketinizin ticari gelişimiyle ilgilenebilirsiniz.

Marka

Marka, bir işletmenin mal veya hizmetlerinin diğer işletmelerin mal veya hizmetlerinden ayırt edilebilmesini sağlayan isim, söz, tasarım, sembol gibi işaretlerden biri ya da birkaçıdır.

Muhasebede marka, maddi olmayan varlıklar arasında tanımlanır ve şirketin en değerli varlığıdır.

Marka Tescili

Marka işaretlerinin bütün kullanım haklarının belirli bir süre için tescil başvurusu yapan kişiye verilmesi için yapılan işlemlere marka tescili denir.

Eğer markanızı tescil ettirmezseniz, bir başkası sizin yerinize markanızı tescil ettirebilir. Bu da yürütmekte olduğunuz işin içindeki hizmet ya da ürünlerin isim haklarını riske atmanız demektir. Markanızı tescil ettirmek,  bir başkasının benzer isim/logo kullanmasını engelleyerek markanızı korumanızı sağlar.

Ürününüz veya sağladığınız hizmet başarılı oldukça markanız gerçek değerini göstermeye başlar.

Marka Tescilinin Faydaları

⇒Markanızı tescil ettirmek, isim ve logo gibi size ait olan marka özelliklerinin kullanım hakkını koruma altına almanın en hızlı ve uygun maliyetli yoludur. İşinizin veya ürününüzün adını tescil ettirmek, arsanızın tapusunu elinizde bulundurmanıza benzer.

Markanızı tescil ettirmenin en önemli yanı, diğer kişilerin isim ve logonuzu kullanma riskini ortadan tamamen kaldırmasıdır. İşinizle ilgili başınıza gelebilecek hem duygusal hem de mali açıdan en yıpratıcı şey size ait olduğunu düşündüğünüz ismi, hukuken artık kullanamayacağınızı belirten bir mektup almaktır.

⇒Marka tescili bu hakları size yalnızca işiniz yürüttüğünüz yakın çevrede değil, ülke çapında verir. Eğer işinizi büyütüp yurt dışına açılmak isterseniz diğer ülkelerde geçerli olan sistemleri daha kolay anlayabilir ve markanızı uluslararası alanda tescil ettirebilirsiniz.

⇒Sektörde yeni iş kurmuş veya markasını yeni belirleyecek olan firmalar sizin kullandığınız markanın aynısını veya benzerini kullanamazlar. Marka tescili bunun önüne geçer.

a.Diğer iş sahipleri marka isimlerini seçmeden önce:® sembolünün kullanımı diğer iş sahiplerini kayıtlı markanız ve haklarınız konusunda uyarır. Çünkü markanızın tescilli olması aynı zamanda Türk Patent Enstitüsü’ne kayıtlı olmanız demektir. Diğer iş sahipleri markanın tescilli olduğunu TPE sisteminden görebilirler.

b.Diğer iş sahipleri benzer veya aynı isim seçtiğinde:Markanızın sistemde kayıtlı olması bu durumun gerçekleşmesi olasılığını düşürüyor. Ancak yine de bir başka iş sahibi marka memurunu ikna eder veya bir başka şekilde sizin haklarına sahip olduğunuz isim veya logonun, benzerini veya aynısını tescil ettirirse, markanızı daha önceden tescil ettirdiğiniz ve haklarını elinizde bulundurduğunuz için itiraz hakkına sahip olursunuz. Bir markayı önceden tescil ettirmiş olmak bu gibi durumlarda asıl marka sahibinin daha güçlü olmasını sağlar.

c.Diğer iş sahiplerinin benzer veya aynı ismi ticaret yaparken kullanması:Size ait olan isim veya logonun başkaları tarafından kullanılmasına itiraz edebilmeniz için diğer iş sahiplerinin marka için başvuruda bulunmuş olması gerekmez. İşlerini benzer veya aynı isim veya logo ile yürüten ve sisteme kayıtlı olmayan her işe; hizmete veya ürüne itiraz etme hakkınız olur.

⇒Markanızın tescilli olduğunu bildiğiniz ve hakları sizde olduğu sürece bir başkasının marka hakkını ihlal etmediğinizden emin olabilirsiniz.

⇒Üreticilerin, dağıtıcıların veya franchising verdiğiniz kişilerin markanızı kullanmalarını siz kontrol edersiniz. Bu şekilde marka kullanımı için lisans vermek çok daha güvenli ve kolaydır.

Yurt Dışı Marka Tescili

Eğer hizmetlerinizi veya ürünlerinizi yurt dışına taşımak istiyorsanız, hedef ülkelerde de tescil başvurusu yapılmalıdır. Bu Türk Patent Enstitüsü’ne yapılan marka tescilinden ayrı bir başvurudur ve sistem farklılık gösterir. Türkiye’nin de üye olduğu üç farklı uluslararası marka tescil sistemi bulunmaktadır.

Madrid Protokolü

Birinci sistem, 90’in üzerindeki ülke için Dünya Fikri Haklar Organizasyonu (WIPO) nezdinde yapılan marka başvurusudur. Bu kapsamda yapılan başvuru ile üye ülkenin tamamı veya seçilen ülkeler için koruma sağlanabilmektedir.

Topluluk Markası (CTM)

İkinci sistem bölgesel marka tescil başvurularının en yaygını olan Topluluk Markası (CTM)’dir. Tek bir başvuru ile 28 Avrupa Birliği ülkesinde tescil olanağı sağlar.

Afrika Birliği (OAPI)

Üçüncü sistem yine bölgesel bir başvuru sistemi olup OAPI (Afrika Birliği) olarak anılmaktadır. Tek başvuruda 17 ülkede tescil başvurusu yapmak mümkündür.

Start typing and press Enter to search