Ders Çıkarılması Gereken 5 Ünlü Marka Davası

Marka tescili, başarılı iş planlarını tazminat ödemeksizin çalan rakiplere karşı önemli bir koruma sağlar.
Marka hakkı ihlali iş dünyasında oldukça sık rastlanan bir konu. Şirketler, her hak ihlalinde tescilli mal veya hizmetlerini korumak için hukuki yollara başvurmazlar; ama amaç birilerine ders vermekse konu sıkça mahkemeye  taşınır:

1.Marvel ve DC Comics: “Superhero”ın Kontrolü

marvelvsdc-marka İnanmak zor ama “superhero(süper kahraman)” kelimesi hem Marvel hem de DC Comics’e ait tescilli marka ve her ikisi de hırsla, bu kelimeyi kapak sayfalarında kullanmaya cüret eden diğer çizgi roman yayıncılarının mahkemelerde kovalıyor. İki büyük çizgi roman devinin yürüttüğü bu kampanya bazıları tarafından marka zorbalığı olarak görülüyor. Yine de şimdiye kadar kimse “superhero” kelimesinin tescilini tek başına alabilmek için rekabete girmemiş.

İki şirketin de diğer küçük yayıncılara ve çizgi roman hayranlarına karşı sürdürdüğü bu nefrette bir artış olduğu kesin. Acaba bu kadar düşman kazanmaya ve para harcamaya değiyor mu?  Bu arada hiç ürün ya da servisinizin etiketine “superhero” kelimesini eklemeyin, aksi takdirde Marvel ve DC Comics kapınıza tatsız hukuki bir sürprizle gelebilir.

2.Apple Corps vs Apple Inc.

the-beatles-vs-apple-marka

“Apple” kelimesinin tescil haklarına kim sahip, Beatles mı yoksa Apple Inc. mi? Aslında, Apple Corps. adlı müzik şirketleriyle önce Beatles “Apple” ismini kullandı, ancak 8 yıl sonra Steve Jobs dünyayı Apple Inc. ile tanıştırdı. Bu iki mega şirket yıllar boyunca mahkemede birbirleriyle mücadele ettiler.

İlk turdan sonra, Apple Inc., Apple Corps’a nakit ödeme yapmayı ve müzik sektörünün dışında kalmayı kabul etti. Fakat iTunes’un ortaya çıkmasıyla, iki devin arasındaki hukuki çatışmalar yeniden kızıştı. Görünüşte bir anlaşma yaparak, Apple Inc.’in Apple Corps’a ait bütün marka haklarını satın almasına ve bu hakları müzik şirketine lisans hakkı olarak iade etmesine karar verdiler.

Açıkça görebilirsiniz ki, eğer şirketinizin müzikle ya da bilgisayarlarla uzaktan yakından bir ilgisi varsa, “apple” kelimesinden uzak durmanız sizin yararınıza olur. Başka bir meyveyi deneyin. Ya da en iyisi, hukuki güçlüklerden uzak durabilmek adına; marka araştırmanız, başvurunuz ve takibiniz için alanında yetkin birilerinden destek alın.

3.Washington Redskins

    Markanız politik açıdan doğru mu? Doğru olsa iyi olur. Ünlü Amerikan futbol takımı The Washington Redskins (Washington Kızılderilileri), bu ismin Amerikan yerlilerini aşağıladığı gerekçesiyle marka tescil haklarını önce kaybetti. Takımın ismini değiştirmelerine gerek yok, ancak taklit Redskins ürünlerinin ülkeye sokulup satılmasını engelleme yetkilerini kaybettiler. Takım karara itiraz etti.

Yani, markanızı seçerken kimseyi gücendirmeyecek bir isim ya da logo seçtiğinizden emin olun. Geçmişi ve günümüzdeki olayları derinlemesine araştırın. Yapmak isteyeceğiniz son şey daha sonra terketmek ya da değiştirmek zorunda kalacağınız bir isme yatırım yapmaktır. İş marka tesciline geldiğinde duyarlılık iyi bir finansal politika gibi görünüyor.

 4.Wrigley’nin Doublemint Sakızı

doublemint_marka

    Wrigley şirketi “Doublemint(Çiftenane)” ismini marka olarak tescil ettirmek istedi, şöyle bir bakınca sakız için oldukça mantıklı bir isim. Ama Avrupa’da bu ismi alamadılar. Wringley’e karşı alınan bu kararın sebebi “Doublemint” kelimesi yaratıcılık unsurları açısından eksik bulunmasıydı. Halbuki, P&G ürünleri için için “Baby-Dry” gibi bir ismi Avrupa’da rahatlıkla alabiliyordu.

Eğer Avrupa’ya açılmak ve  yurtdışında da iş yapmak istiyorsanız, Avrupa Birliği’nde markaların nasıl tescil edildiğini ve nelerin gerekli olduğunu açıklayan  Madrid Protokolü’ne tamamen hakim olmalısınız.

 5.Jack Daniels ve Patrick Wensink

jack_daniels_marka

   Ünlü içki üreticisi, popüler yazar Patrick Wensink tarafından yazılmış  “Broken Piano For President” adlı kitabın kapağının korkunç derecede Jack Daniel’s marka görseline benzediğini farketti ve yazara uygulamayı durdurma emri gönderdi. Ancak bu emir mektubu standart bir tehdit mektubuna benzemiyordu; aksine bir viski hayranı olarak bilinen Wensink’e, kitabının kapağını değiştirmeyi düşünebileceğini ve eğer değiştirirse değişiklikten kaynaklanan finansal problemlerin çözümüne Jack Daniels’ın memnuniyetle destek olacağını açıklayan, oldukça neşeli bir hatırlatma mektubu gibiydi.

Wensink bu mektubu kendi internet sitesinde yayınladı ve gönderi viral reklama dönüşüp, Jack Daniels’ın iyi şöhretine bir ton daha eklemesine sebep oldu. Yani, eğer marka ihlali konusunda hukuki bir adım atarak birilerini mahkemeye götürmeyi düşünüyorsanız, bırakın bu işle önce pazarlama departmanınız ilgilensin.

Alıntıdır: Melissa Thompson
business.com aracılığıyla

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search